Viisi lupaavaa fintech-startupia vuonna 2017

Maailmaan on viime vuosina syntynyt uusia fintech-startupeja kuin sieniä sateella. Näihin potentiaaliseen innovaatioon pohjautuviin kasvuyrityksiin ladataan suuria odotuksia. Joukossa on monia teknologia-alan yrityksiä, joiden menestyksestä odotetaan jopa yksittäisen kansantalouden pelastajia.

Nämä neljä yritystä eivät tee tässä poikkeusta, sillä ne ovat tällä hetkellä kärjessä monissa yrityslistauksessa. Jokaisella niistä on oma erottautuva bisnesidea, ja niiden menestystä seuraavat tarkasti niin sijoittajat kuin talouselämän vaikuttajat yleensäkin.

Alla oleva startup-kattaus kertoo, kuinka paljon erilaisia mahdollisuuksia IT-alalla on niin kansainvälisesti kuin Suomessa. Informaatioteknologia leikkaa kaikki yhteiskunnan toiminnot ja tarjoaa näin lähes rajattomat sovellusmahdollisuudet. Tämä jos mikä on syy siihen, miksi IT-alan kiinnostavuus on esimerkiksi sijoittajien piirissä huippuluokkaa.

Metromile

Metromile on mullistanut vakuutusalan täysin. David Friedberg perusti yhtiön vuonna 2011, minkä seurauksena kasvu on ollut rakettimaista. Yhtiön palkkalistoilla on tällä hetkellä 200 työntekijää ja vuosittainen liikevaihto on 50 miljoonaa dollaria.

Yhtiö tarjoaa asiakkailleen maileihin perustuvan vakuutusmallin sekä ajosovelluksen. Tarkoituksena on, että käyttäjä maksaa ainoastaan määrästä, jonka hän ajaa. Tämä ansaintalogiikka sopiikin erityisen hyvin heille, jotka ajavat lyhyitä matkoja. Palvelu on tällä hetkellä saatavilla seitsemässä eri osavaltiossa. Yhtiön sovellus sen sijaan kerää tietoja matkoista sekä auton kunnosta ja niiden avulla omistaja saa ainutlaatuista tietoa.

Stash

Vuonna 2015 Yhdysvalloissa perustettu Stash on modernin ajan yhtiö, jonka toiminta perustuu rahoitussovellukseen. Sen ansiosta on mahdollista, että yksittäiset kuluttajat pääsevät helpommin käsiksi investointeihin ja yksinkertaistaa alan normeja. Yhtiön taustalla vaikuttavat Brandon Kiried, David Ronick ja Ed Robinson, joilla on aiempaa kokemusta rahoitusalasta.

Yhtiön alkuvaihe oli huima, sillä se keräsi vuoden aikana yli 200 000 käyttäjää. Sovellus perustuu ajatukseen, jonka mukaan investointiprosessi on yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä tapahtuma. Lisäksi käyttäjät oppivat lisää rahoittamisesta ja investoimisesta.

Pienin mahdollinen investointi on ainoastaan 5 dollaria, mikä laskee kynnystä investoinnin tekemiselle – näin ollen alkupääoman ei tarvitse olla erityisen suuri. He täyttävät aluksi kyselyn, jonka perusteella heille luodaan riskiprofiili ja tarjotaan siihen sopivia vaihtoehtoja. Yksittäisellä kuluttajalla on siis mahdollisuus rahoittaa juuri sellaisia yhtiöitä, jotka heitä kiinnostavat.

Cross River Bank

Vuonna 2008 päivänvalonsa nähnyt Cross River Bank tarjoaa uudenlaisen tavan lähestyä lainanottoa ja -antoa. Se on kehittänyt useita vertaislainaportaaleja, joihin lukeutuvat Upstart, Marlette Funding ja Rocket Loans. Palvelun tarkoituksena on mahdollistaa, että kuluttajat ja yritykset voivat lainata rahaa toistensa välillä. Lisäksi yhtiö tarjoaa reaaliajassa tapahtuvia kansainvälisiä maksuja Yhdysvaltain ja Euroopan välillä.

Bitbar

Bitbar tekee bisnestä maailman suurimpien mobiilisovellusten testauksella. Asiakkaina tällä lupaavalla IT-alan startup-yrityksellä on maailman suurimmat pankit ja peliyhtiöt. Muutaman vuoden pituisen taipaleensa aikana Bitbar on tuplannut liikevaihtonsa.

Tämä pohjoisesta maailmanmarkkinoille ponkaissut kasvuyritys sanoo yhtenä menestyksensä syynä olleen onnistuneen sisältömarkkinoinnin. Yritys muun muassa julkaisee säännöllisesti erilaisia laitetestauksessa hyödynnettäviä oppaita, joilla on kymmeniä tuhansia lukijoita eri puolilla maailmaa – se on paljon B2B-markkinoilla.

Bitbar on tällä hetkellä kansainvälinen yritys, jolla on toimipaikkoja muun muassa Piilaaksossa. Silti tuotekehitys tapahtuu edelleenkin Suomesta käsin, sillä täällä työvoima on edullisempaa kuin Yhdysvalloissa.