Suomalaisia ohjelmistotaloja

Suomalaiset IT-markkinat elävät kiihkeästi ja kehittyvät vauhdilla, mikä näkyy markkinoille koko ajan tulevista uusista yrityksiä. Osa yrityksistä toimii palveluorganisaationa, osa taas nojaa omaan tuotekehitykseensä. Moni on toiminut alalla jo pitkään ja vakiinnuttanut siten asemansa paremmin. Sen ansiosta ne pystyvät helpommin houkuttamaan osaavaa työvoimaa palkkalistoilleen.

Ohjelmistotalojen koko vaihtelee muutaman hengen mikroyrityksistä kansainvälisiin suuryrityksiin. Asiakkaiden näkökulmasta molemmilla kokoluokilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Kun ison ohjelmistoyrityksen laatuun ja vakauteen on helpompi luottaa, pienet toimijat taas vetävät pitemmän korren joustavuudessaan ja hinnoittelussaan. Ohjelmistoalaa voit seurata myös blogien kautta, ja parhaat teknologiablogit pitävät ajan tasalla uusista innovaatioista.

Tässä katsaus muutamiin vakiintuneimpiin suomalaisiin ohjelmistoyrityksiin:

Comptel

Vuonna 1986 perustettu Comptel kuuluu suomalaisiin tuhkimotarinoihin. Tämä ohjelmistovalmistaja nosti muutaman vaikean vuoden jälkeen itsensä alan huipulle kehittämällä ainutlaatuisia palveluita, kuten FlowOne-ratkaisuja, jotka myyvät hyvin ympäri maailman. Suuret odotukset kohdistuvat erityisesti FWD-innovaatioon, jonka avulla mobiilioperaattorit saavat uudenlaisen tavan myydä mobiilidataa.

Yrityksen toimitusjohtajana on vuodesta 2011 lähtien toiminut Juhani Hintikka. Yhtiö jatkaa edelleen itsenäisenä toimijana, vaikka Nokia osti sen pois Helsingin pörssistä keväällä 2017.

Nokia

Nokiaa on epäilemättä Suomen tunnetuin kansainvälisesti toimiva IT-alan yhtiö, jota voidaan viime vuosien suurista notkahduksista huolimatta pitää edelleenkin yhtenä vakiintuneimmista suomalaisista ohjelmistotaloista. Tänä päivänä Nokian pääliiketoiminnot ovat verkkoinfrastruktuuri, kartta- ja sijaintipalvelut, teknologiakehitys ja lisensointi. Matkapuhelintoiminnoista yhtiö luopui vuonna 2014 myydessään nämä Microsoftille.

Tieto

Tieto on perinteikäs suomalainen ohjelmistotalo, joka perustettiin Espoossa vuonna 1968. Yrityksen nimi oli tuolloin Tietotehdas Oy, ja tämän jälkeen nimeä on lyhennetty aina TietoEnatorista ytimekkääseen Tietoon. Tieto on suuremman kokoluokan ohjelmistoyritys, joka tarjoaa sekä konsultointipalveluita että ohjelmistoratkaisuja asiakkailleen. Yritys toimii tänä päivänä kansainvälisesti, ja Suomessa sen henkilöstöstä työskentelee ainoastaan 19 prosenttia. Yritys onkin vienyt toimintojaan niin sanottuihin halvan tuotannon maihin, erityisesti Itä-Eurooppaan ja Intiaan.

F-Secure

Suomalainen F-Secure on erikoistunut IT-alalla tietoturvaratkaisujen tarjoamiseen sekä kuluttajille että yrityksille. Monet tunnetut virustorjuntaohjelmistot, kuten F-Secure Anti-Virus, on tämän yhtiön käsialaa. F-Secure myy tuotteitaan myös kumppaneidensa kautta. Esimerkiksi suomalaiset puhelinoperaattorit Elisa, Sonera ja Dna, tarjoavat asiakkailleen omilla brändeillään varusteltuja, yhtiön kehittämiä virustorjuntaohjelmistoja. F-Secure toimii nykyisin kansainvälisesti ja sillä on toimipaikkoja lähes kaikissa maanosissa.

Futurice

Web- ja mobiiliohjelmistojen kehittäjänä tunnettu Futurice perustettiin vuonna 2000 ja sen jälkeen se on kasvanut noin 13 miljoonan euron liikevaihtoa takovaksi yritykseksi. Futurice on yksi Suomen houkuttavimmista IT-alan työpaikoista. Se on tullut tunnetuksi avointa ja läpinäkyvää sekä luottamukseen perustuvasta työskentelykulttuuristaan. Tämän myötä yritys sai myös Great Place To Work -maininnan vuonna 2013.

Solita

Vuonna 1996 perustettu Solita tarjoaa ohjelmistoalan asiantuntijapalveluita eri alojen yrityksille ja organisaatioille. Se myös kehittää IT-alan ratkaisuja, kuten sähköiseen asioitiin ja tiedolla johtamiseen liittyviä ratkaisuja, joita se myy erityisesti suomalaiselle julkishallinnolle. Yhtiöllä on toimipisteitä Tampereen lisäksi Helsingissä ja Oulussa. Myös Solita on menestynyt hyvin Great Place to Work -instituutin kilpailuissa, ja näin se on yksi houkuttelevimmista IT-alan työpaikoista Suomessa.

Tässä oli vain pieni leikkaus Suomessa toimivista, sadoista ohjelmistoalan yrityksistä. Jos olet hakemassa ohjelmistoalan palveluita tai olet kiinnostunut jossakin ohjelmistotalossa, kannatta käydä internetissä tutustumassa oleviin yrityksiin.